Η ζωή του Μοράβια - Moravia, Alberto, 1907-1990 (Βιογραφίες, 1991)
Ο Αλμπέρτο Μοράβια πάντα έλεγε πως αυτό που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο συγγραφέα είναι αποκλειστικά και μόνο το έργο κι όχι η ιδιωτική του ζωή. Με το επιχείρημα τούτο απαντούσε στους περίεργους και ενοχλητικούς κριτικούς, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προβάλουν κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σκάνδαλο για μια οποιοδήποτε κοινωνική τάξη. Έτσι οχυρωνόταν πίσω απ’ αυτή τη δογματική, κατά κάποια έννοια, θέση και δεν έκανε λόγο για το πρόσωπό του! Κι όμως, ο Αλέν Ελκάν κατόρθωσε να πείσει τον μεγάλο Ιταλό συγγραφέα και φίλο του ν’ αλλάξει γνώμη και ν’ ανοίξει την καρδιά του, στα τελευταία χρόνια του βίου του.