Γλυκό τέρας Βρυξέλλες - Enzensberger, Hans Magnus, 1929- (Νεφέλη, 2014)
«Περίπου πεντακόσια εκατομμύρια. Τόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο καθένας τους θα έπρεπε να βρει τον χρόνο να διαβάσει αυτές τις λίγες σελίδες που εξέδωσε ο Χανς Μάγκνους Έντσενσμπεργκερ με τον τίτλο "Γλυκό τέρας Βρυξέλλες"». (Χούμπερτ Σπήγκελ, Frankrurter Allgemeine) Αυτόν τον καιρό, όλοι μιλούν για την Ευρώπη. Οι απόμακροι φορείς των Βρυξελλών αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται: τι κάνουν οι άγνωστοι τοις πάσι εκπρόσωποί μας πίσω από πόρτες ως επί το πλείστον σφαλισμένες μέσα σε κτίρια με προσόψεις-καθρέφτες - και μάλιστα με σαθρή νομιμοποίηση; Ο συγγραφέας επιχειρεί να ρίξει φως στα ήθη και τους κανόνες του παιχνιδιού με τους οποίους η Ευρώπη των Βρυξελλών αξιώνει να μας κυβερνά: λακωνικός, εύστοχος, καλά πληροφορημένος, δηκτικός μα και δίκαιος, μιας και το τέρας που κοιτάζει κατάματα δεν είναι πάντοτε τρομακτικό αλλά ενίοτε αγαθό.