Βαλκανική κολυμβήθρα ονομάτων - Ζάχος-Παπαζαχαρίου, Ευάγγελος (Ισνάφι, 2010)
Ο εθνοφυλετισμός είναι ακόμα ζωντανός στη συνείδηση των ιστορικών και των απλών ανθρώπων. Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει πάντα για πολλούς: Τι απέγιναν οι αρχαίες φυλές και γιατί τα ονόματά τους χάθηκαν από τον καιρό των Ρωμαίων και ξαναεμφανίστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα; Το αποτέλεσμα της επώδυνης για τους ανθρώπους πολιτικής διαδικασίας που ονομάστηκε "εθνογένεση" είναι εξαιρετικά εύθραυστο και αμφιλεγόμενο. Αλλά φαντάζει σήμερα και εξαιρετικά άδικο. Αυτό το βιβλίο έρχεται να βοηθήσει, δονκιχωτικά έστω, κάποια μελλοντική επανόρθωση της άδικης και ασύστολα ψευδόμενης ιστορίας των βαλκανικών λαών, εξετάζοντας την γέννηση των εθνωνύμων που επιβλήθηκαν τους τελευταίους τρεις αιώνες. Και όπως σε όλες τις βαπτίσεις που επικυρώνονται από τον ιερέα, όλοι γελάνε εκτός από όσους βρίσκονται στην κολυμβήθρα.