Αν αυτό δεν είναι ωραίο, τότε τι είναι : συμβουλές στους νέους - Vonnegut, Kurt, 1922-2007 (Λογοτεχνικά δοκίμια / Πατάκη, 2015)
Ο Κερτ Βόννεγκατ, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς της εποχής μας, υπήρξε επίσης διάσημος ομιλητής σε τελετές αποφοίτησης των αμερικανικών πανεπιστημίων. Ο ίδιος δεν πήρε ποτέ πτυχίο και στα λόγια του προς τις εκάστοτε τάξεις των τελειοφοίτων υπάρχει πάντα η χαρά, αλλά και ένα είδος αυτοσαρκασμού και λεπτής ειρωνείας, ενός ανθρώπου που μιλάει ως σοφός για ένα επίτευγμα το οποίο ο ίδιος δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να απολαύσει για λογαριασμό του. «Ο θείος μου ο Άλεξ, που τώρα βρίσκεται εκεί ψηλά στον Παράδεισο» λέει στους νέους που έχει απέναντί του ο δηλωμένος ουμανιστής Βόννεγκατ «στεκόταν ιδιαίτερα σ' ένα ελάττωμα που έχουμε πολλοί άνθρωποι, το γεγονός ότι τόσο σπάνια δίνουμε σημασία στις ευτυχισμένες στιγμές μας την ώρα που τις ζούμε. Ο ίδιος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να τους δίνει τη δέουσα σημασία. Μπορεί να πίναμε λεμονάδα στη σκιά μιας μηλιάς το καλοκαίρι και ο θείος Άλεξ να διέκοπτε την κουβέντα για να πει "Αν αυτό δεν είναι ωραίο, τότε τι είναι;"». Το "Αν αυτό δεν είναι ωραίο, τότε τι είναι;" περιλαμβάνει εννέα ομιλίες του Κερτ Βόννεγκατ -επτά από πανεπιστήμια, μία από την Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών της Ιντιάνα και μία από την απονομή του βραβείου «Καρλ Σάντμπεργκ»- σε επιμέλεια του Νταν Γουέικφιλντ, μυθιστοριογράφου και στενού φίλου του Βόννεγκατ.