Η διαλείπουσα ζωή του Δημήτρη Σπέρη : μυθιστόρημα - Βλάχος, Άγγελος Σ., 1915-2000 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 1996)
"Αριστούργημα της Φύσης, θησαυρέ του Κόσμου, στόλισμα της Ζωής, και του Άνδρα ευγενέστατη κατάκτηση... Γυναίκα, που είσαι το άλλο μισό τ' ουρανού κι έχεις το προνόμιο να είσαι φλογεροτρύφερη σαν το καμίνι του πηλουργού, σαν φύλλο του τεύτλου, πικρόγλυκη σαν λυγμός απελπισίας και σαν δάκρυ άδολης χαράς, λυγερή ωσάν την φοινικιά της ερήμου, χαριτωμένη σαν ανθισμένη μουσμουλιά, χνουδάτη σαν ροδάκινο κι αγκαθωτή σαν την φραγκοσυκιά, πλάσμα του Αλλάχ, που κυβερνάει τον Κόσμο..." Το διφορούμενο αυτό, αν η γυναίκα κυβερνάει τον κόσμο και όχι ο Αλλάχ, σήμανε τον όλεθρο του σεΐχη. Από τις πυκνές σειρές των καθισμένων γύρω του φοιτητών ανασηκώθηκε κάτι που στην αρχή θύμιζε γρύλισμα σκυλιού, κι ύστερα μεγάλωσε κι έγινε μούγκρισμα και βρύχημα τόσο ηχηρό που ακούστηκε σ' όλη την γύρω συνοικία." Ένας ζωγράφος, ο Δημήτρης Σπέρης, παρουσιάζεται κι εξαφανίζεται, με παρεφθαρμένο το όνομα και την καταγωγή του, σε διαφορετικές στιγμές της Ιστορίας, από τον 20ό αιώνα στο Ζάππειο και την Τήνο ως τη μινωική Κρήτη, την Αθήνα των ερμοκοπιδών, τις σχολές των Ρωμαίων μονομάχων, την μηχανορραφούσα Κωνσταντινούπολη, την υπό γαλλική κατοχή Αίγυπτο, την αυλή, τέλος, του Αλή πασά. Μια απίστευτα ζωντανή εξιστόρηση χάρη στη γραφίδα του Άγγελου Σ. Βλάχου, που ενδύεται με χιούμορ, άνεση και γνώση τον μανδύα του πανταχού περιπλανώμενου ήρωά του.