Μαύρο κουτί : αφορισμοί περί ηγεσίας και στρατηγικής - Ανδρουλάκης, Μίμης, 1951- (Λογοτεχνικά δοκίμια / Πατάκη, 2015)
«Η θηλιά» Δεν άντεχε να δει θηλιά δίχως να μπει στον πειρασμό να τη δοκιμάσει στον λαιμό του. Η εξουσία ελκύεται από την αυτοκαταστροφή της. «Δεν είναι αφορισμός» Αν δεν διεγείρει μια αυθεντική σου σκέψη, δεν είναι αφορισμός. Το πολύ ένα ρητό για να βολεύεις κατά περίπτωση την πνευματική σου οκνηρία. Οι "Αφορισμοί" φιλοδοξούν να διεγείρουν την αυθεντική σεναριακή σκέψη και φαντασία των αναγνωστών. Ως σύγχρονος "Παλαιός των Ημερών" χρησιμοποιώ μια δόση από την ελληνική τέχνη της αμφιλογίας και της ειρωνείας στην εποχή των sms και του twitter για να ανοίξουμε μαζί με τους αναγνώστες το "Μαύρο Κουτί" της Ηγεσίας και της Στρατηγικής σε καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας και κρίσης.