Παιδικά χρόνια, εφηβικά χρόνια - Tolstoi, Lev Nikolaevich, 1828-1910 (Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι. Δ. Κολλάρου, 1995)
Το πρώτο μέρος είναι μια αυτοβιογραφία γραμμένη με συμβατικό ρεαλισμό, όπου το μυθιστορηματικό υλικό αντλείται από την ίδια τη ζωή του συγγραφέα και από τη ζωή εκείνων τους οποίους γνώριζε από κοντά. Η νωπή και με εκπληκτική ακρίβεια επιλογή λεπτομερειών από την καθημερινή ζωή και η ζωντανή αναβίωση λησμονημένων εμπειριών της παιδικής ηλικίας συναρπάζουν τον αναγνώστη και γεμίζουν την ψυχή του με νοσταλγική, τρυφερή χάρη. Στο δεύτερο μέρος η νοσταλγία παραχωρεί τη θέση της στην αναλυτική διάθεση. Μέσα από τα διάφορα περιστατικά διαφαίνεται η εσωτερική πάλη των εφήβων της εποχής για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας.