Φρίντγιοφ Νάνσεν : ένας νορβηγός ήρωας σε μια ελληνική τραγωδία - Tolleshaug, Berit, 1972-
Αυτή είναι η ιστορία για μια ελληνική τραγωδία που έλαβε χώρα στη Μικρά Ασία το φθινόπωρο του 1922. Ήρωας της τραγωδίας είναι φαινομενικά ο Φρίντγιοφ Νάνσεν, Ύπατος Αρμοστής της Κοινωνίας των Εθνών για τους έλληνες πρόσφυγες. Το φθινόπωρο του 1922 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν το υπό κατάρρευση οθωμανικό κράτος στη Μικρά Ασία και κατέφυγαν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και μια σειρά από ελληνικά νησιά έγιναν σημείο συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων. Στις 30 Ιανουαρίου του 1923 έλληνες και τούρκοι αντιπρόσωποι υπέγραψαν μια συμφωνία για αναγκαστική ανταλλαγή μεταξύ ενάμισι και δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Φρίντγιοφ Νάνσεν παρουσιάστηκε ως το κύριο πρόσωπο πίσω απ' αυτή την πρώτη επίσημη ανταλλαγή μειονοτήτων. Κατ' αυτόν τον τρόπο κατέστη, επίσης, πρότυπο για τη στροφή της νορβηγικής εξωτερικής πολιτικής προς τη λεγόμενη ειρηνευτική πολιτική, με τη βοήθεια διαπραγματεύσεων. Ήταν όμως πετυχημένη η ελληνοτουρκική ανταλλαγή εκατομμυρίων προσφύγων που αποτελούσαν μειονότητες στη χώρα προέλευσής τους; Και πόσο βασικός ήταν ο ρόλος του Φρίντγιοφ Νάνσεν ως ήρωας της τραγωδίας;