Οι καιροί, ο τόπος και οι άνθρωποι : οδοιπορικό στο Λιβάδι του Ολύμπου : ιστορία, παιδεία, παράδοση, λαϊκός πολιτισμός, πρόσωπα και μνήμες - Προκόβας, Κώστας Ε. (Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης " Ο Γεωργάκης Ολύμπιος", 2010)
Τα κείμενα αυτού του βιβλίου διασώζουν κάτι από αλλοτινούς καιρούς σε μια μεγάλη και ορεινή κωμόπολη, το Λιβάδι Ολύμπου, τον σημερινό δήμο Λιβαδίου. Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία και η ιστορία ενός τόπου είναι η γεωγραφία του. Το παρολύμπιο Λιβάδι έχει την ιστορία του. Έζησε τη δική του περιπέτεια και τον αγώνα του για επιβίωση και για πρόοδο. Καλλιέργησε τα γράμματα, διαπαιδαγώγησε τους ανθρώπους της σκληρής βιοπάλης με την περηφάνια του ταπεινού, εξέθρεψε οράματα. Οι καιροί ήταν φορτωμένοι με χαλασμούς και ανθρωποθυσίες, γεμάτοι αστραπές, αίμα και δόξα. Ο κοινωνικός ιστός της κοινότητας άντεξε χάρη στον κώδικα αξιών που είχε διαμορφώσει και δοκιμάστηκε πολλές φορές...