Καλαντάρι : η ιστορία του ημερολογίου δια μέσου των αιώνων - Duncan, David Ewing (Ιστορικό δοκίμιο, 1998)
Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, ένας Γύρος του Κόσμου από το Στόουνχετζ μέχρι τις πυραμίδες της Γκίζας, από τα παρατηρητήρια των Μάγιας στο Τσίτσεν Ίτζα και τα ζιγκουράτ των Ασσυροβαβυλωνίων μέχρι το ατομικό ρολόι της Ουάσινγκτον που είναι ο επίσημος ωροθέτης από το 1960, από την Αίγυπτο της Κλεοπάτρας ως τη βεδική Ινδία, κι από το Βυζάντιο μέχρι την αυλή της Ελισάβετ στην Αγγλία. Σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ησίοδος, ο Κοπέρνικος, ο Μπέικον, ασχολήθηκαν με το μυστήριο του χρόνου. Πως κατάφερε ο πάπας Γρηγόριος να διορθώσει ένα ημερολόγιο που ήταν λανθασμένο κατά δέκα ολόκληρες ημέρες; Πότε ανακαλύφθηκε η έννοια του μηδενός; Τι σήμαινε για έναν αγρότη στην περιοχή του Ρήνου το έτος 800 μ.Χ.; Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα, όταν ο λαός υπολόγιζε τις γεννήσεις και τους γάμους ανάλογα με τις εποχές, τους πολέμους, τους βασιλείς και τις εορτές των αγίων; Κοντολογίς, πώς κατόρθωσε ο κόσμος να συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τον προσδιορισμό του άπειρου χρόνου; Καθώς τα ρολόγια ακριβείας που διαθέτουμε σήμερα διαγράφουν ασταμάτητα τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα και αφού ο χρόνος μας γίνεται από μαθηματική άποψη όλο και πιο πολύτιμος, όντας πλέον η ανθρωπότητα στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, η παρούσα μελέτη αποτελεί μια γοητευτική πυξίδα γνώσης.