Ο κόσμος μας σε κρίση - Krishnamurti, Jiddu, 1895-1986 (Καστανιώτης, 2013)
Το βιβλίο αυτό του Κρισναμούρτι δίνει την αίσθηση ότι είναι γραμμένο σήμερα, αν και πρόκειται για μια επιλογή σύντομων κειμένων από όλο του το έργο, από μια δουλειά πενήντα χρόνων. Με τα κείμενα αυτά δίνεται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της οπτικής γωνίας του Κρισναμούρτι για τον κόσμο σε κρίση και κατ' επέκταση για την κρίση που περνάμε στη σύγχρονη εποχή. Λέει χαρακτηριστικά: "Είναι μια τεράστια κρίση στην οποία οι πολιτικοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να βάλουν τέλος, ούτε οι επιστήμονες θα μπορέσουν να την κατανοήσουν ή να την τελειώσουν, αλλά ούτε και ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κόσμος του χρήματος. Το σταμάτημα αυτής της κατάστασης δεν βρίσκεται ούτε στην πολιτική ούτε στην εκκλησία ούτε στον κόσμο της επιστήμης το σταμάτημα βρίσκεται μέσα στη συνείδησή μας, μέσα σου". Γιατί, όπως τονίζει σε ένα άλλο σημείο: "Όταν γίνεται μια ριζική αλλαγή σε ένα ανθρώπινο ον, τότε φέρνει αβίαστα και μια ριζική αλλαγή στη δομή και στη φύση της κοινωνίας. Και αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να ξεκινήσει από έξω, αλλά από μέσα μας". ΡΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΟ 1986: "Δεν υπάρχει διάδοχος η εκπρόσωπός μου που θα συνεχίσει τη διδασκαλία, τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον, στο όνομά μου... Δε χρειάζονται ερμηνευτές... Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να παρατηρεί κατευθείαν τις δικές του δραστηριότητες κι όχι μέσω κάποιας θεωρίας ή αυθεντίας..."