Χειμωνιάτικο ταξίδι στους ποταμούς Δούναβη, Σάβο, Μοράβα και Δρίνο, ή, Δικαιοσύνη για τη Σερβία ; Καλοκαιρινό συμπλήρωμα στο χειμωνιάτικο ταξίδι - Handke, Peter, 1942- (Έξαντας, 1998)
[...] Ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη του 1995 από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις για το Βελιγράδι: ο ένας από την περιοχή του Ζάλτσμπουργκ, διασχίζοντας Αυστρία και Ουγγαρία (εντέλει πήρε βέβαια το δικό του αυτοκίνητο), ο άλλος από την Κολονία μ' ένα αεροπλάνο της Lufthansa κι ο τρίτος από ένα παρισινό προάστιο, περνώντας με το αυτοκίνητο από τη Λωραίνη και την Ελβετία, μετά με τη Swissair από τη Ζυρίχη, στο πλευρό τής Σ. Έτσι αυτό ήταν ένα από τα λίγα ταξίδια της ζωής μου που δεν έκανα μόνος μου· και το πρώτο κατά το οποίο δεν έμεινα σχεδόν ποτέ ασυνόδευτος. [...] Πέτερ Χάντκε