Το ανθρώπινο είδος - Antelme, Robert, 1917-1990 (Ξένη λογοτεχνία / Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2008)
"Στο βιβλίο αυτό δοκίμασα να εξιστορήσω τη ζωή ενός κομάντο (του Γκαντερσχάιμ), ενός γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης (του Μπούχενβαλντ). (. . .) Καταγράφω εδώ ότι έζησα. Στην αφήγησή μου η φρίκη δεν είναι αβυσσαλέα. Στο Γκαντερσχάιμ δεν υπήρχε ούτε θάλαμος αερίων ούτε κρεματόριο. Εκεί η φρίκη ήταν σκοτάδι, απόλυτη έλλειψη σημείου αναφοράς, μοναξιά, αδιάκοπη καταπίεση, αργή εκμηδένιση. Η κινητήρια δύναμη του αγώνα μας δεν υπήρξε άλλη από την ξέφρενη διεκδίκηση - διεκδίκηση που ήταν σχεδόν πάντα μοναχική - να παραμείνουμε, μέχρις εσχάτων, άνθρωποι".