Τα αχλάδια του Ρίμπεκ - Delius, Friedrich Christian, 1943- (Γερμανόφωνοι συγγραφείς, 2004)
Ένα ευφυώς κατακερματισμένο παζλ της γερμανικής ιστορίας, μια εκρηκτική αφήγηση, ένας συνειρμικός χειμαρρώδης μονόλογος, που κρατάει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα μέχρι τη μία και μοναδική τελεία στην τελευταία σελίδα. Μια μπαλάντα του ποιητή Φοντάνε έκανε το χωριό Ρίμπεκ και την αχλαδιά του διάσημα σ' όλο τον κόσμο. Μετά την πτώση του Τείχους, Δυτικοβερολινέζοι έρχονται στο χωριό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας για να φυτέψουν συμβολικά μια αχλαδιά για τη νέα γερμανική ενότητα. Έρχονται αγνοώντας την ιστορία και τα προβλήματα του τόπου, ώσπου ένας αγρότης αρχίζει, διστακτικά στην αρχή κι ύστερα όλο και πιο παθιασμένα, να διηγείται. Τριακόσια χρόνια γερμανικής ιστορίας ζωντανεύουν μέσα απ' τη συναρπαστική αφήγησή του: ο τριακονταετής πόλεμος και η εποχή της φεουδαρχίας, η δικτατορία του Χίτλερ και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο σοσιαλισμός και η πτώση του. Η αχλαδιά, παρούσα σε όλα τα σημαντικά γεγονότα του τόπου, λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται διαφορετικά πολιτικά συστήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, για τους ανθρώπους όμως δεν αλλάζει τίποτα: είναι πάντα υποτελείς - στον φεουδάρχη, στον Κάιζερ, στους ναζί, στο Κόμμα. Κι αν πλησίασαν το δυτικό όνειρο, κι αν έπεσε το Τείχος, ένα άλλο τείχος, οικονομικό και κοινωνικό, εξακολουθεί να τους χωρίζει από τους Δυτικογερμανούς αδελφούς τους.