Το μυστικό της νύμφης : ιστορίες και θρύλοι της Θεσσαλονίκης - Ράπτη, Μαρία, 1982- (Αρχέτυπο, 2018)
Τούτη η πόλη είναι μια πόλη ερωτική, λένε. Ίσως και να 'ναι η θάλασσα, που τη ζώνει ολόγυρα και θυμίζει ληστρικούς, πειρατικούς έρωτες, από εκείνους που σαν φεύγουν δεν σου αφήνουν τίποτε άλλο παρά μονάχα το δέρμα σου. Ίσως πάλι, λένε, να είναι οι ομίχλες, που συχνά σκαλώνουν στους δρόμους της και τρυπούν το κορμί σου με μια βρεγμένη ερημιά....Λέγονται πολλά για τη Θεσσαλονίκη. Κι όμως, λίγοι ξέρουν τις πιο κρυφές της ιστορίες, τους χαμένους της θρύλους. Τις οκτώ πυρκαγιές, το μάτι του Μπενσουσάν Χαν, το Μάρμαρο του Φιδιού, το Γερμανικό Αερόπλοιο και τη μαγεία του Μπεχτσινάρ, τον απαγορευμένο έρωτα της Μπάρας και τον άγιο Δερβίση... Είκοσι έξι μικρές ιστορίες της πόλης, δοσμένες μυθιστορηματικά, από τον Κάσσανδρο μέχρι τους Βυζαντινούς, και από τους Οθωμανούς μέχρι τον Μεγάλο Πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή, ξεδιπλώνουν το άγνωστο παρελθόν της πόλης και ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του μοναδικού αυτού βιβλίου...