Διαφθορά και διεφθαρμένοι - Σουλιώτης, Δημήτριος Γ. (Αρμός, 2012)
Η διαφθορά και η καταπολέμησή της είχε άμεση σχέση με το αντικείμενο της εργασίας μου στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία εργάστηκα ως επιθεωρητής για τριάντα τέσσερα συναπτά έτη. Κατά τη διερεύνηση του φαινομένου της διαφθοράς σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο προσέκρουα συνέχεια σ' ένα βασικό ερώτημα: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διεφθαρμένο το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με τα απόκρυφα off shore κέντρα του; Στο πεδίο της ελληνικής διαφθοράς ερχόμουν αντιμέτωπος με πιο βασανιστικά ερωτήματα, που είχαν να κάνουν με δικούς μας ανθρώπους, με τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, σε μια κοινωνία ανοχής και συνενοχής, σαν την Ελληνική. Γενικά όλα τα κείμενα του βιβλίου τα διαπερνά σαν μια λεπτή κόκκινη κλωστή το ίδιο πάντα ερώτημα: Η διαφθορά ταυτίζεται πρωτογενώς με την παραβίαση ηθικο-νομικών κανόνων ή με μηδενιστική αγχώδη απόρριψη των αξιών της ύπαρξης; Με πιο απλά λόγια, μήπως της διαφθοράς του ατόμου προηγείται η προβληματική ψυχική του κατάσταση;