Η μυστική ιστορία του κόσμου - Black, Jonathan (Bell, 2011)
Τι είναι αυτό που, σαν το μίτο της Αριάδνης, οδηγεί την ανθρώπινη πορεία μέσα στο Χρόνο; Ποια μυστικά, υπόγεια ρεύματα συνδέουν τα βήματά μας από τον Όσιρι στη θεά Αθηνά, το Μίθρα, τους Ναΐτες ιππότες, τον Τολστόι, τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, τον Γιουνγκ, τον Λένιν και τον Λιούις Κάρολ; Βασισμένος στα κείμενα των Αιγυπτίων, των Ελλήνων και των Καμπαλιστών, και στις απόκρυφες διδαχές μυστικών εταιρειών όπως οι Ελευθεροτέκτονες και οι Ροδόσταυροι, ο Τζόναθαν Μπλακ παρουσιάζει την ιστορία του κόσμου μέσα από ένα πολύ διαφορετικό πρίσμα. Και ανατρέπει ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα... Όταν διαβάσεις αυτό το βιβλίο, βλέπεις μετά τον κόσμο με άλλα μάτια. Γίνεται πια φανερό ότι στα πάντα γύρω μας υπάρχει κωδικοποιημένη μια μυστική φιλοσοφία, από τα δημόσια κτίρια και μνημεία, τα μεγάλα έργα της τέχνης και της λογοτεχνίας, μέχρι τα ονόματα των ημερών της εβδομάδας και τα ίδια τα παραμύθια που λέμε στα παιδιά μας..