Ασκήσεις ελευθερίας - Δήμου, Νίκος, 1935- (Αντιρρήσεις / Τυπωθήτω ;, 2006)
Πιο ώριμος (μα και πιο νέος) από ποτέ, ο Νίκος Δήμου καταγράφει με τη νηφάλια και συχνά «λοξή» κριτική ματιά του τη σύγχρονη πραγματικότητα: τον κόσμο όπως είναι - και όχι όπως παρουσιάζεται μέσα από τις κυρίαρχες φαντασιώσεις. Το παρόν βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ιδιότυπη «ιστορία των ιδεών» του καιρού μας: 142 κείμενα του στοχαστή Νίκου Δήμου (φιλοσοφικά και πολιτικά δοκίμια, αναλύσεις, επιφυλλίδες, ημερολογιακού χαρακτήρα επίκαιρα, σχόλια, συνεντεύξεις και επιστολές), ανέκδοτα στην πλειονότητά τους, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε έναν τόμο και διαμορφώνουν τον καταστατικό χάρτη της σκέψης του και της πολιτικής του πρότασης. Ο σκεπτικισμός, η διαρκής επιλογή της ελευθερίας και η ένθερμη υπεράσπιση της ατομικότητας αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά ενός στοχασμού που προσπαθεί με συνέπεια να σταθεί απέναντι στον εθνικισμό, τη θεοκρατία, τον πουριτανισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία. Ένα βιβλίο που υποσκάπτει νηφάλια τις συλλογικές βεβαιότητες και τα θεμέλια κάθε πίστης.