Η ανακάλυψη της Βραζιλίας - Cabral, Pedro Alvares 1467/1468-1520 (Ταξίδια ανακαλύψεις / Στοχαστής, 1988)
"Στο δάσος πετούσαν ανάμεσα στα δέντρα κάμποσοι παπαγάλοι, άλλοι πράσινοι, άλλοι μαυριδεροί, μεγάλοι και μικροί επομένως μου φαίνεται ότι στον τόπο αυτό υπάρχουν πολλοί". "Κοπέλες πολύ νέες και νόστιμες, με κατάμαυρα μαλλιά, μακριά, που τους έπεφταν στην πλάτη... τόσο χαριτωμένες που πολλές γυναίκες της χώρας μας, αν έβλεπαν τέτοιες γραμμές, θα ντρέπονταν, επειδή δεν έχουν παρόμοιες". "Η χώρα είναι σε τέτοιο σημείο καλοσυνάτη, που, αν θελήσουμε να την αξιοποιήσουμε, τα πάντα θα ευδοκιμήσουν χάρη στα πλούσια νερά της. Μου φαίνεται όμως ότι ο καλύτερος καρπός που θα μπορέσει να γίνει σ' αυτήν είναι η σωτηρία των ανθρώπων της".