Τι πιστεύω - Romilly, Jacqueline de, 1913-2010. (Δοκίμια / Πατάκη, 2014)
Λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα του Μάη του 1968, που έφεραν στο προσκήνιο μια μεγάλη κρίση -κρίση στην παιδεία, στην κοινωνία, κρίση αξιών, χάσμα των γενεών-, η Ζακλίν ντε Ρομιγύ εξηγεί, με σοφό και συνεκτικό τρόπο, τις ραγδαίες αλλαγές του σύγχρονου κόσμου διατυπώνοντας την πίστη της στον άνθρωπο και στην ελευθερία. Το εξαιρετικά επίκαιρο αυτό κείμενο, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά, αποκαλύπτει μια μεγάλη προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων που στέκεται με θαυμασμό μπροστά στο ελληνικό φως και το μεταδίδει. Τα τέσσερα κεφάλαια αυτού του βιβλίου, ξεκινώντας από τον θαυμασμό του αρχαίου ελληνικού πνεύματος για το φως, προτείνουν μια νέα μορφή ανθρωπισμού που συνδυάζει τον ορθολογισμό με την κατανόηση του άλλου, μέσα από τη γνώση που μπορεί να προσφέρει στον καθένα μας η εμπειρία του παρελθόντος: σύμφωνα με τη Ρομιγύ, ο κάθε άνθρωπος έτσι γίνεται ο πρωταγωνιστής της περιπέτειας της δικής του ζωής και συμμετέχει ενεργά στη μεγάλη περιπέτεια της ανθρωπότητας.