Στοχασμοί / Ανδρέας Λασκαράτος ; εισαγωγή, σχόλια Νικόλαος Α. Ε. Καλοσπύρος - Λασκαράτος, Ανδρέας, 1811-1901 (Στοχασμοί, 2007)
«Η τσουχτερή σάτιρα, ο καυτερός σαρκασμός, με τ' ολόδροσο χιούμορ, το ξεχωριστό γνώρισμα του Λασκαράτου, ανακατωμένα όλ' αυτά με μια βαθιά παρατηρητικότητα στα διάφορα παράξενα, και κάποτε και ανήθικα, της γύρω του κοινωνικής ζωής, στολίζουν τους "Στοχασμούς" αυτούς, που μερικοί έχουν μια συντομία και μια δύναμη που σου παρουσιάζονται σαν αρχαία επιγράμματα σε πρόζα».