Στη γέφυρα του Γαλατά : η Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα - Mak, Geert 1946- (Μεταίχμιο, 2008)
Η γέφυρα διασκελίζει έναν στενό κόλπο [...] που χωρίζει τις δύο παλιότερες γειτονιές και ταυτόχρονα και τα δύο πνεύματα μέσα σε τούτη την πόλη: η νότια πλευρά είναι συντηρητική και στραμμένη προς ανατολάς, η βόρεια πλευρά, με τις αιωνόβιες πρεσβείες της και τα παλάτια των εμπόρων, είναι διαποτισμένη από τη νοοτροπία της Δύσης και την ελαφρότητα της σύγχρονης ζωής. Ένας δημοφιλής χρονογράφος της πόλης [...] συνέκρινε κάποτε τις μάζες των σπιτιών των δύο τμημάτων της πόλης με τα «απλωμένα φτερά ενός μικρού πουλιού με ισχνό κορμί». Αυτή η εικόνα συνεχίζει να είναι σωστή. Η γέφυρα είναι αυτό το μικρό κορμί ανάμεσα σ' εκείνα τα δύο τεράστια φτερά.