Ο μύθος των "Σοφων της Σιων" : από τη "διεθνή εβραϊκή συνωμοσία" στην "παγκόσμια σιωνιστική επιβουλή" - Taguieff, Pierre-Andre, 1946- (Πόλις, 2006)
Τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών", βιβλίο που υποτίθεται ότι παρουσιάζει τη συνωμοσία των Εβραίων για την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, είναι ένα πλαστό κείμενο που κατασκεύασαν οι μυστικές υπηρεσίες της τσαρικής κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι η πλαστότητα των Πρωτοκόλλων έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας από την ιστορική έρευνα, τα κείμενα αυτά εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να κυκλοφορούν ευρύτατα, να χρησιμοποιούνται ως ένα από τα κύρια επιχειρήματα της αντισημιτικής προπαγάνδας και να γίνονται πιστευτά από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Γιατί όμως παρά την αποδεδειγμένη πλαστότητά τους, η επιρροή τους παραμένει ισχυρή; Γιατί οι θεωρίες της συνωμοσίας αντιστέκονται πεισματικά στον ορθό λόγο και την κριτική σκέψη; Γιατί ο Εβραίος είναι πάντοτε ο βολικός εχθρός;