Γνώμαι - Δημόκριτος, π. 460-π. 370 π.Χ. (Στοχασμοί, 2013)
Οι "γνώμες" του Δημοκρίτου αποσκοπούν στη συγκρότηση μιας πρακτικής συμπεριφοράς στο πλαίσιο της δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας, όπου κάποιος καλείται να επιλέξει τους φίλους του, να αντιμετωπίσει τους ασύνετους ή άδικους συμπολίτες του, να διαμορφώσει συγκεκριμένη στάση απέναντι στα χρήματα και τον τρόπο της απόκτησής τους, να διαγνώσει την έκφραση φόβου ή κολακείας εκ μέρους των άλλων, να επιδείξει αυτοσεβασμό στη λήψη των αποφάσεών του, να προσδιορίσει τη θέση της γυναίκας, να εκφράσει την άποψή του για τον άρχοντα και τον νόμο και, τέλος, να αποφύγει τη διάπραξη αδικημάτων, ακόμη και αν είναι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθεί. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)