Ημερολόγιο του καύσωνα - Δήμου, Νίκος, 1935- (Τα βιβλία του Νίκου Δήμου, 2004)
«Bαθυστόχαστος όσο και πνευματώδης, ορθολογιστής αλλά και λυρικός, σκεπτικιστής αλλά και με μία δόση προμηθεϊκού ρομαντισμού, ο Νίκος Δήμου είναι ένας από τους πιο πολύπλευρους και καλλιεργημένους Έλληνες συγγραφείς. [...] Οι καθαυτό λογοτεχνικές αρετές του ξεδιπλώνονται εντυπωσιακά στο “Ημερολόγιο του καύσωνα”, κάτι ανάμεσα σε πεζογράφημα, ημερολόγιο και συλλογή σύντομων δοκιμίων. Ενώ η Αθήνα πλήττεται από ένα κύμα καύσωνα που αγγίζει τα όρια της οικολογικής καταστροφής, ο συγγραφέας, κλεισμένος στο υπόγειο του σπιτιού του, προσπαθεί να εξοικειωθεί με την ιδέα του θανάτου [...]. Στο τέλος τα λύτρα που διώχνουν προσωρινά τον Χάρο από κοντά του, είναι ο θάνατος της αγαπημένης του γάτας». Δημοσθένης Κούρτοβικ «[...] το “Ημερολόγιο του καύσωνα” [...] ένα από τα πιο γόνιμα λογοτεχνικά κείμενα των τελευταίων δεκαετιών». Θανάσης Τριαρίδης «Το γράψιμο δεν είναι γι' αυτόν η αποθέωση του ναρκισσισμού, αλλά μία επιτακτική ανάγκη ζωής». Νίκος Δαββέτας