Ένα μικρό βιβλίο για τη γλώσσα - Crystal, David 1941- (Θεωρητικές επιστήμες : Γλωσσολογία / Πατάκη, 2011)
Σε έναν κόσμο όπου κάθε δύο εβδομάδες εξαφανίζεται μία γλώσσα και καθημερινά εμφανίζονται νεολογισμοί, η κατανόηση της προέλευσης και της τρέχουσας αξίας της γλώσσας δεν είχε ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη σημασία. Σε αυτό το εύληπτο και απολαυστικό βιβλίο ο Ντέιβιντ Κρύσταλ αποδεικνύει ότι η ιστορία της γλώσσας πρέπει να ξαναειπωθεί. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το φαινόμενο της ανθρώπινης επικοινωνίας, από τις πρώτες λέξεις των νηπίων έως τη διάλεκτο των sms, καθώς και μια σειρά θεμάτων όπως η αργκό, οι γεωγραφικές ποικιλίες, η γραμματική και η ορθογραφία, εξετάζονται στο βιβλίο αυτό. Ξεπερνώντας τα όρια μιας απλής εξιστόρησης, το "Ένα μικρό βιβλίο για τη γλώσσα" στρέφει την προσοχή μας και στο μέλλον της γλώσσας, ερευνώντας την επίδραση της τεχνολογίας στο πώς διαβάζουμε, γράφουμε και μιλάμε στην καθημερινή μας ζωή.