Η τέχνη του ταξιδιού - De Botton, Alain, 1969- (Ξένη lογοτεχνία / Πατάκης, 2006)
Ελάχιστα πράγματα είναι τόσο συναρπαστικά όσο η σκέψη ενός ταξιδιού σε κάποιο μακρινό μέρος. Σ' έναν τόπο όπου ο καιρός είναι καλύτερος, τα έθιμα πιο ενδιαφέροντα και με τοπία που προσφέρουν έμπνευση. Γιατί, λοιπόν, τυχαίνει τόσο συχνά στα ταξίδια μας να μην αντλούμε την ικανοποίηση που περιμέναμε; Με την Τέχνη του ταξιδιού, ο Αλαίν ντε Μποττόν μας ξεναγεί σε όλα εκείνα που μας προσφέρουν απόλαυση ή απογοήτευση καθώς ταξιδεύουμε. Με τη γνωστή, πλέον, χιουμοριστική αλλά και διεισδυτική ματιά του, μιλά -μεταξύ πολλών άλλων- για τα αεροδρόμια, τα εξωτικά χαλιά, τα ειδύλλια των διακοπών και τα μίνι μπαρ των ξενοδοχείων. Το βιβλίο αυτό μας ανοίγει τα μάτια και μας προκαλεί αρκετές σκέψεις, καθώς αποκαλύπτει τα κρυφά κίνητρα, τις προσδοκίες αλλά και τις δυσκολίες που κρύβονται πίσω από ένα ταξίδι στον κόσμο μας. Στη διαδρομή του έχει, όπως πάντα, συνοδούς σπουδαίους συγγραφείς, καλλιτέχνες και στοχαστές, που το έργο τους εμπνεόταν από το ταξίδι σε κάθε μορφή του: ο Γκυστάβ Φλομπέρ, ο Έντουαρντ Χόπερ, ο Μποντλαίρ, ο Ουέρντσουερθ, ο Βαν Γκογκ, ο Ράσκιν και πολλοί άλλοι μας προσφέρουν τις δικές τους σκέψεις γι' αυτό το παράξενο εγχείρημα, το ταξίδι. Ως ιδανικό αντίδοτο για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς που μας υπαγορεύουν τι ακριβώς να κάνουμε όταν φτάνουμε στον προορισμό μας, η Τέχνη του ταξιδιού επιχειρεί να μας εξηγήσει για ποιους λόγους, κατ' αρχήν, ξεκινήσαμε να πάμε σ' εκείνο το μέρος - και διατυπώνει κάποιες ταπεινές προτάσεις με τις οποίες μαθαίνουμε ίσως να αντλούμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τις εξορμήσεις μας.