Επιλογή από το έργο του - Schiller, Friedrich, 1759-1805 (Στοχασμοί, 2015)
Ο Σίλλερ (από κοινού με τον Γκαίτε ο κορυφαίος κλασικός της γερμανικής λογοτεχνίας) είναι ο κατ' εξοχήν τύπος του ποιητή και στοχαστή. Η φιλοσοφία του συνιστά κυρίως μετεξέλιξη, συμπλήρωση αλλά και αναθεώρηση του Καντ. Οι σημαντικότερες συμβολές του έγκεινται στην ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία της ιστορίας και του πολιτισμού, την ηθική, την αισθητική και την ποιητική. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σκέψης του είναι η διαλεκτική, η δραματική δυναμική των στοχασμών και η σύνθεση. Ως έργο και αποστολή του ανθρώπου προβάλλεται η ενότητα και η ολότητά του (η κατάκτηση της μέγιστης δυνατής τελείωσης) μέσω της καλλιέργειας και της παιδείας, ο συνδυασμός χάρης και αξιοπρέπειας, ο εξευγενισμός, η ανθρωπιά, η "ωραία ψυχή", η καλοκαγαθία, η ανάκτηση της αληθινής φύσης του μέσω της ομορφιάς, του Λόγου και της τέχνης. Η παρούσα έκδοση αποτελεί μια πρωτότυπη επιλογή από το έργο του Σίλλερ, το οποίο συνδυάζει "τις πλουσιότερες σε περιεχόμενο ιδέες με μια σπάνια ομορφιά της έκφρασης" (Βίλχελμ φον Χούμπολτ) και τον αναδεικνύει σε σύγχρονο όλων των εποχών.