Τα εβδομήντα μεγάλα ταξίδια στην ιστορία - Hanbury-Tenison, Robin 1936- (Βασδέκης, 2008)
Μάρκο Πόλο, Φερδινάνδος Μαγγελάνος, Δαβίδ Λίβινγκστον, Αμέλια Έρχαρτ, Νηλ Άρμστρονγκ: αυτοί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους ταξιδευτές όλων των εποχών. "Τα εβδομήντα μεγάλα ταξίδια στην ιστορία" είναι ένα χρονικό των ιστοριών τους, καθώς και πολλών άλλων, που περιγράφει επικά ταξίδια ανακαλύψεων και αποκαλύπτει τα κίνητρα των πιο ριψοκίνδυνων εξερευνητών του κόσμου. Μέσα από ολόκληρη την ιστορία των εξερευνήσεων μεταφερόμαστε από τις εκπληκτικές μεταναστεύσεις των πρώιμων προγόνων μας από την Αφρική μέχρι τα τελευταία ταξίδια μας στο διάστημα. Στην αρχαιότητα ακολουθούμε τον Μέγα Αλέξανδρο στον Ινδό και τον Αννίβα ενώ περνάει τις Άλπεις. Στη μεσαιωνική εποχή ταξιδεύουμε μαζί με τους Μουσουλμάνους και Χριστιανούς προσκυνητές και ακολουθούμε κατά πόδας τον Τζενγκίς Χαν και τον Ιμπν Μπατούτα. Η Αναγέννηση έφερε τον Κολόμβο στην Αμερικανική ήπειρο και οδήγησε στον περίπλου του κόσμου. Ο 17oς και 18oς αιώνας είδε να συμπληρώνονται πολλά κενά στον παγκόσμιο χάρτη από τους Τάσμαν, Μπέρινγκ και Κουκ, ενώ το 19ο αιώνα έγιναν ταξίδια για επιστημονικούς σκοπούς, με πιο φημισμένα ίσως από τους φον Χούμπολντ και τον Δαρβίνο. Τέλος, στους σύγχρονους καιρούς, φτάσαμε στις τελευταίες αφιλόξενες άκρες της γης -συμπεριλαμβανομένων των δύο Πόλων και του υψηλότερου βουνού του κόσμου- και κατακτήθηκαν νέα στοιχεία της φύσης. Εδώ υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες μεγάλων θριάμβων και επιτυχιών, αλλά επίσης και τρομερών ταλαιπωριών, τραγωδιών και εκπληκτικού θάρρους μέσα στις αντιξοότητες, καθώς ξεδιπλώνεται η έκταση της ανθρώπινης προσπάθειας. Εδώ επίσης υπάρχουν και όλες οι δυνατές αιτίες για ταξίδι -από την επανάσταση μέχρι το μυστικισμό και από την περιέργεια μέχρι την κατάκτηση. Καθένα από αυτά τα ταξίδια είχε συνέπειες που αντηχούν διάμέσου των αιώνων. Με εκατοντάδες υποβλητικές φωτογραφίες, πίνακες, εικόνες και πορτρέτα, μαζί με ειδικά παραγγελμένους χάρτες, το βιβλίο "Τα εβδομήντα μεγάλα ταξίδια στην ιστορία" είναι το βιβλίο επιλογής για καθένα που συναρπάζεται από τις ιστορίες και τις προσωπικότητες εκείνων που πήγαν πρώτοι "εκεί", που εξερεύνησαν τα ανεξερεύνητα και που ξεκίνησαν με στόχο το άγνωστο, καθώς ζωντανεύει τη ρομαντική ατμόσφαιρα και τη συναρπαστικότητα του ταξιδιού με έναν τρόπο που κανένα βιβλίο δεν το έκανε πιο πριν.