Και πάλι μόνοι : - Bauman, Zygmunt, 1925-2017 (Οι ιδέες ;, 1998)
Τι προτείνει ο Μπάουμαν, στους άντρες και στις γυναίκες που εναντιώνονται στις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού και αρνούνται να γίνουν συνένοχοι στην πολιτική του που καταδικάζει την πλειονότητα των ανθρώπων στην αθλιότητα; Σε όσους και όσες αμφισβητούν το "ξαναγράψιμο" της κοινωνίας ως μέθοδο δημιουργίας του νέου "ηθικού" ανθρώπου - μέθοδος που πολλές φορές σε αυτόν τον αιώνα οδήγησε στο "σβήσιμο" εκατομμυρίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Σε όσους και όσες στέκονται κριτικά απέναντι στον μοντερνισμό, αλλά δεν διολισθαίνουν στην φαντασίωση της "χαμένης ολότητας"; Με πλήρη επίγνωση της αβεβαιότητας που ενέχει η πρότασή του, ο Μπάουμαν μας προτείνει να επωμιστούμε ξανά την ευθύνη απέναντι στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας. Η ευθύνη αυτή δεν μπορεί παρά να συνεπάγεται την εναντίωση σε κάθε πολιτική, τεχνολογία, θεσμό ή δραστηριότητα που ευνοεί την κατάργηση του προσώπου του άλλου.