Ιεροί τόποι : εκεί που οι θεοί συναντούν τους ανθρώπους - Harpur, James 1956- (Ταξίδια στον κόσμο / Κοχλίας, 2005)
Η ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί με τόπους ιερούς, καθαγιασμένους από σεπτά σκηνώματα, αγίους και ιερές τελετές, είναι τόσο παλιά όσο και η καταγεγραμμένη ιστορία του, ίσως και παλαιότερη. Στον αρχαίο κόσμο οι τόποι αυτοί συνδύαζαν τη θεόπνευστη αρχιτεκτονική των ναών με το επιβλητικό περιβάλλον. Στη σημερινή εποχή, κατά την οποία οι υλιστικές ανάγκες διαρκώς αμφισβητούν τις θρησκευτικές αξίες, οι ιεροί τόποι απέκτησαν άλλη σημασία, έγιναν πνευματικές οάσεις ικανές να εμφυσήσουν ανώτερες προσδοκίες. Οι "Ιεροί τόποι" μας ταξιδεύουν σε περισσότερα από τριάντα μέρη της υφηλίου, από το Μεξικό ως την Κίνα και από τη Νορβηγία ως την Ινδία, για να επισκεφθούμε καθαγιασμένους ναούς και ιερά, μυστηριώδη βουνά και τόπους προσκυνήματος. Τα κείμενα που συνοδεύουν τους χάρτες περιγράφουν τους τόπους αυτούς και παρουσιάζουν τους λόγους της ιερότητας του καθενός, παραθέτοντας συγχρόνως τις σχέσεις του με πνευματικούς ηγέτες και άγιους ανθρώπους. Οι έγχρωμες φωτογραφίες αναδεικνύουν όλες τις λεπτομέρειες των καθεδρικών, των τεμενών και των αρχαίων ιερών, καθώς και του συνήθως ειδυλλιακού περιβάλλοντός τους. Οι γεωγραφικοί χάρτες παρουσιάζουν την ακριβή θέση κάθε ιερού χώρου, ενώ το Χρονολόγιο προσφέρει μια γενική άποψη των συνθηκών της κάθε ιστορικής περιόδου. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)