Μύθοι - Stevenson, Robert Louis, 1850-1894 (Άγρα, 1988)
Για μένα, το διάβασμα ενός βιβλίου είναι μια εμπειρία, στον ίδιο βαθμό που είναι ένα ταξίδι ή ένας έρωτας. Νομίζω, π.χ., πως ο Berkeley, ο Shaw ή ο Emerson, μου παρέχουν τις ίδιες επαφές με την πραγματικότητα όσο μία επίσκεψη στο Λονδίνο. Φυσικά και είδα το Λονδίνο μέσα από τα βιβλία του Dickens, του Chesterton και του Stevenson, όχι ; ... Πάρτε για παράδειγμα τον Stevenson, έναν από τους συγγραφείς που προτιμώ. Αν τον διάβαζα τώρα, δεν θα ένιωθα ότι βρίσκομαι στην Αγγλία ή στη Νότιο Αμερική, αλλά στο ίδιο το πλαίσιο του βιβλίου. Αυτό το βιβλίο μου αφηγείται ίσως ένα μυστικό ή μου προσφέρει μία αποκάλυψη για τον εαυτό μου που μόλις διαβλέπω. ... Στα βιβλία του Stevenson, για παράδειγμα, ακόμα και οι κομπάρσοι σε μία σελίδα, που δεν ξαναεμφανίζονται στο υπόλοιπο βιβλίο, σου δίνουν την εντύπωση ότι τους γνωρίζεις ή την επιθυμία να μάθεις περισσότερα για λογαριασμό τους. ... Αυτός που έγραψε βιβλία για παιδιά κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι παιδιαρίζει. Συγχέουν τον συγγραφέα με το κοινό του. Αυτή είναι η περίπτωση του La Fontaine, του Kipling και του Stevenson. Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται 20 ιστορίες σε μορφή μύθων και αλληγοριών του R.L. Stevenson (1850-1894), του Σκωτσέζου συγγραφέα του Νησιού των Θησαυρών και του Δρος Τζέκυλ και Κου Χάυντ, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1911. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)