Ο δρόμος της Φλάνδρας : μ' ένα επίμετρο και σημειώσεις - Simon, Claude, 1913-2005 (Ξένη λογοτεχνία, 1998)
Άνοιξη του 1940. Ο ίλαρχος ντε Ρεσάκ σκοτώνεται από έναν Γερμανό αλεξιπτωτιστή. Μήπως όμως αφέθηκε να τον σκοτώσουν; Ένας συγγενής του, ο Ζώρζ, που υπηρέτησε στην ίδια ίλη μαζί του, γυρεύει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Με τη βοήθεια του Μπλούμ, που είναι αιχμάλωτος κι αυτός στο ίδιο στρατόπεδο, θέλει να μάθει από τον Ιγκλέζια, τζόκεϋ, ορντινάντσα και εραστή της γυναίκας του Ρεσάκ, ποιος ήταν επιτέλους αυτός ο άνθρωπος. .