Υποχρεωτική ευδαιμονία : νουβέλες - Manea, Norman, 1936- (Άγρα, 2003)
Με μια ψυχρή όλο ακρίβεια πρόζα και με μια ανησυχητική αίσθηση του παραλόγου, οι τέσσερις νουβέλες του Ρουμάνου συγγραφέα Νόρμαν Μάνεα δημιουργούν μια εικόνα της καθημερινής ζωής σ’ ένα χοντροκομμένο αστυνομικό κράτος, τη Ρουμανία των τελευταίων χρόνων του Τσαουσέσκου, και εισάγουν στο εσωτερικό ενός κόσμου, που έχασε το λόγο ύπαρξής του, σε μια «αντικανονική κανονικότητα». Στην ΑΝΑΚΡΙΣΗ, μια γυναίκα στην απομόνωση, με ασαφείς πολιτικές κατηγορίες, ανακρίνεται από ένα πράκτορα της ασφάλειας, όπου τα δείγματα καλοσύνης, συμπάθειας και αδυναμίας του ανακριτή γίνονται το απόλυτο βασανιστήριο. Στο ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ παίζει με το δευτερεύον θέμα ενός μηχανισμού παραθύρου, που κατά κάποιο τρόπο οδηγεί σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Βουκουρεστίου. Στο ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ κάποια ζευγάρια, μετά από ένα βραδινό γεύμα, οδηγούνται στην καχυποψία και την παράνοια όταν κάποιος αφήνει πίσω ένα αδιάβροχο, του τύπου που φορούν οι κρατικοί πράκτορες ασφαλείας. Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ περιγράφει τις καριέρες συντρόφων στο Βουκουρέστι που προσκολλούνται στα ιδανικά της επανάστασης με κάθε τρόπο, ανεξάρτητα από τις αντιφάσεις. Και οι τέσσερις νουβέλες εκφράζουν με μεγάλη οξυδέρκεια και λεπτότατη ανάλυση τον τρόμο και την ελπίδα, τον φόβο και την αλληλεγγύη, τη χιουμοριστική κοινοτυπία της καθημερινότητας και την οδυνηρή αναζήτηση ενός ιδανικού. Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο ενός ανθρώπου που οι New York Times χαρακτήρισαν ως έναν «από τους πλέον ευφάνταστους συγγραφείς που ήρθαν από την Ανατολική Ευρώπη κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.».