Οι τρεις γάμοι της Μαρίας Γκρούμπε : μυθιστόρημα - Jacobsen, Jens Peter, 1847-1885 (Μέδουσα, 2014)
Η Μαρία Γκρούμπε είναι υπαρκτό πρόσωπο. Έζησε σε μια εποχή, τον 17ο αιώνα, όπου η γυναικεία χειραφέτηση ήταν ακόμη μακρινό όνειρο. Κόρη ενός επαρχιώτη γαιοκτήμονα με αριστοκρατική καταγωγή, βρέθηκε στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων στη βασιλική Αυλή της Κοπεγχάγης, την εποχή των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Δανίας και Σουηδίας. Το ιστορικό μυθιστόρημα "ΟΙ τρεις γάμοι της Μαρίας Γκρούμπε" (Fru Marie Grubbe - 1876) θεωρείται το πρώτο έργο στην ιστορία της δανικής λογοτεχνίας που αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως σεξουαλικό όν. Ο Γιάκομπσεν σκιαγραφεί με αριστοτεχνικό τρόπο το πορτρέτο μιας ξεχωριστής, χειραφετημένης γυναίκας, που απεμπολεί την υψηλή κοινωνική της θέση για να ακολουθήσει τα προστάγματα της καρδιάς της.