Βολικοί μύθοι, καταστροφικές απάτες : 10 όψεις του εγκλωβισμού στην κρίση - Βλέτσας, Σπύρος 1964- (Επίκεντρο, 2016)
Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θυμίζει όλο και περισσότερο την αντιμετώπιση των θανατηφόρων επιδημιών στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης, αγνοούσαν τα πάντα γύρω από τη διάδοση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών. Είχαν, όμως την ακλόνητη πεποίθηση ότι η έλευση μιας επιδημίας, όπως και η αντιμετώπιση της, ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του Θεού. Συγκεντρώνονταν, λοιπόν, στις εκκλησίες για να προσευχηθούν. Οι προσευχές τους, όχι μόνο δεν έφεραν αποτέλεσμα, αλλά η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους ευνοούσε την περαιτέρω διάδοση της αρρώστιας. Μετά από κάθε προσευχή η επιδημία είχε επεκταθεί και η αντιμετώπισή της γινόταν όλο και δυσκολότερη.