Τα σύνορα του μίσους - Zandel, Diego, 1948- (Κύκλος ξένης πεζογραφίας, 2004)
Ο συγγραφέας Μπούνο Λέντνατζ συνοδεύει τη σορό του πατέρα του, που είχε ζητήσει να τον θάψουν στο Φιούμε, τη γενέτειρά του - κάποτε ιταλική, ύστερα γιουγκοσλαβική και σήμερα, μετά την τελευταία σύρραξη, κροατική. Λίγους μήνες πριν, έχει υπογράψει στο Ντέιτον των ΗΠΑ, η συμφωνία ειρήνης που, μετά από τέσσερα χρόνια πόλεμο, μοιράζει τα εδάφη ανάμεσα σε Κροάτες, Σέρβους, Βόσνιους και Σερβοβόσνιους. Παρ’ όλα αυτά, στα σύνορα, το μίσος που εμφύσησε ο πόλεμος είναι ακόμα ζωντανό. Ο Μπρούνο το καταλαβαίνει όταν, περιμένοντας ν’ αδειάσει μια θέση στο νεκροταφείο για τον πατέρα του, αποφασίζει να συνοδεύσει έναν συγγενή στη Λίκα της Κροατίας. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η τραγική οδύσσεια. . .