Στον καθένα αυτό που του αξίζει : μυθιστόρημα - Sciascia, Leonardo, 1921-1989 (Εικοστός αιώνας, 1999)
Σ' ένα χωριό της Σικελίας δύο ευυπόληπτοι πολίτες βρίσκονται δολοφονημένοι. Έγκλημα πάθους ή τιμής; Ένας νεαρός καθηγητής, ερωτευμένος με τη χήρα του ενός νεκρού, προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και σε επικίνδυνα μονοπάτια. Το μυθιστόρημα που έκανε διάσημο τον Λεονάρντο Σάσα είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο που τόλμησε να μιλήσει για τη Μαφία και τις διασυνδέσεις της με το ιταλικό κράτος. Ένα μυθιστόρημα-"μήτρα" για χιλιάδες άλλα έργα και κινηματογραφικές ταινίες που είδαμε στη συνέχεια.