Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι : μυθιστόρημα - Mulisch, Harry, 1927-2010 (Συγγραφείς απ΄όλο τον κόσμο, 2005)
Δρέσδη 1956. Ο Αμερικανός οδοντίατρος Νόρμαν Κόρινθ, προσκεκλημένος σε ένα οδοντιατρικό συνέδριο, επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος». Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε πάρει μέρος στο βομβαρδισμό της Δρέσδης. Υπεύθυνη της οργάνωσης του συνεδρίου είναι η Χέλα Βίμπαν. Ο Νόρμαν βάζει στόχο την κατάκτησή της, όπως στον πόλεμο είχε «κατακτήσει» τη Δρέσδη. Πράγμα που κατορθώνει το ίδιο βράδυ, αν και ο ίδιος είναι φρικτά παραμορφωμένος μετά την πτώση του αεροπλάνου του. Το τρίτο κύριο πρόσωπο του βιβλίου είναι ο Δυτικογερμανός Σνάιντερχαν, του οποίου ο ρόλος στον πόλεμο παραμένει ασαφής ως το τέλος. Όπως το 1945 συμμετείχε την καταστροφή στη Δρέσδη, έτσι και ο τώρα ο Νόρμαν φέρνει την καταστροφή στη ζωή όλων των ανθρώπων που ο ίδιος τυχαίνει να συναντήσει. Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του διάσημου Ολλανδού συγγραφέα, το πρώτο που τον έκανε γνωστό έξω από τα σύνορα της χώρας του, το Πέτρινο νυφικό κρεβάτι παραλληλίζει τη Δρέσδη με την αρχαία Τροία και δίνει την ευκαιρία στον Μούλις να αναρωτηθεί για το καλό και το κακό, για τον πόλεμο και την ειρήνη, για το τραυματικό παρελθόν και το ύποπτο μέλλον.