Πανδώρα Κοζάνης : 1902-2016 : ο μουσικός πολιτισμός της πόλης στη διάρκεια του χρόνου - Τανή-Καραχάλιου, Άννα ([χ.ό.], 2018)
Ένα ταξίδι στο παρελθόν ξετυλίγει την υπεραιωνόβια ιστορική εξέλιξη της φιλαρμονικής Πανδώρα, την προσφορά της στη διαμόρφωση της μουσικής συνείδησης των Κοζανιτών και την αλληλοεπιρροή της με την εκάστοτε πολιτική, κοινωνική και καλλιτεχνική κίνηση. Μέσα από τις σελίδες του έργου αναδύονται τα διαχρονικά εκείνα στοιχεία που κατέστησαν την Πανδώρα στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας και αναοράς της ζωής του κοζανίτικου λαού αποσκοπώντας να φωτίσει όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και να τονίσει ότι παρά τις διαφορές που χωρίζουν τη σημερινή κοζανίτικη κοινωνία από την παλιά, τα προβλήματα και οι ανάγκες των συμπολιτών μας παραμένουν ίδιες. Ο άνθρωπος αισθάνεται καλύτερα μέσα στην παράδοση παρά έξω από αυτήν. Η Πανδώρα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, και ως μουσική, μέσο και εργαλείο οικουμενικής έκφρασης, επιτρέπει να ενώνεται κανείς με τους άλλους και να μοιράζεται τον πλούτο της ύπαρξής του.