Πορεία αριστερά : όταν κομμουνιστές και σοσιαλιστές είχαν φτερά - Λεονταρίτης, Γεώργιος Α. (Καστανιώτη, 2014)
Το βιβλίο του Γιώργου Α. Λεονταρίτη φωτίζει άγνωστες πτυχές της διαδρομής της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς από τον Δεκέμβρη του 1944 έως το 1958, που η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Ο συγγραφέας, στρέφοντας τον φακό πίσω στον χρόνο, εστιάζει σε προσωπικότητες που σφράγισαν με την παρουσία τους την πορεία του τόπου, σε πρόσωπα που γοήτευσαν έναν ολόκληρο κόσμο, παρά τις αντιθέσεις και τις αντιπαλότητες. Ο "προβολέας της ιστορίας" πέφτει στα παρασκήνια των Δεκεμβριανών, του Εμφυλίου, της περιόδου που ανασυγκροτήθηκε ο αριστερός χώρος μέσα σ' ένα κλίμα φόβου και εμπάθειας. Ζαχαριάδης, Σιάντος, Πασαλίδης, Ηλιού, Σαράφης, Σβώλος, Τσιριμώκος, Καρτάλης, Πλαστήρας και πολλοί άλλοι είναι οι πρωταγωνιστές μιας εποχής που μοιάζει μακρινή, αλλά που ξαναέρχεται στην επιφάνεια με τις πολιτικές ζυμώσεις των τελευταίων χρόνων. Βεβαίως το βιβλίο δεν φιλοδοξεί να καταγράψει και να λύσει τα εκκρεμή ιστορικά προβλήματα που περιμένουν να πέσει πάνω τους το άτεγκτο φως της έρευνας. Δίνει όμως μια άλλη διάσταση σε γεγονότα που συνέβησαν σε έναν χώρο ιλιγγιώδους πολιτικής κινητικότητας, τα οποία, με την απόσταση του χρόνου, αποσαφηνίζονται.