Η δημιουργία : ένα γοητευτικό ταξίδι στο χώρο της επιστήμης, από τα κουάρκ ώς την αυτογνωσία - Atkins, Peter William, 1940- (Κάτοπτρο, 1996)
Η «Δημιουργία» αποτελεί μια αυστηρά επιστημονική και συνάμα ποιητική παρουσίαση της σύγχρονης ερμηνείας της φύσης από την πλευρά των φυσικών επιστημών. Μας αποκαλύπτει ότι πίσω από την εμφανή πολυπλοκότητα της ύπαρξης κρύβεται μια εκπληκτικά απλή βασική δομή. Μας εξηγεί πως αυτή η απλή δομή έχει εκδηλώσεις τόσο πλούσιες όσο ο άνθρωπος και το σύμπαν, η συνείδηση και η ελεύθερη βούληση, και μας δείχνει πώς η δημιουργία όλων αυτών ερμηνεύεται χωρίς την ανάγκη να επικαλεστούμε την ιδέα ενός Υπέρτατου Όντος σε καμία από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις του. Το μόνο που χρειάζεται ο αναγνώστης είναι ένα αίσθημα περιπέτειας για να ξεκινήσει το νοητικό ταξίδι προς την ανακάλυψη της έσχατης φύσης του Σύμπαντος και του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε.