Το νήμα της ζωής : πως χάνουμε και βρίσκουμε τον εαυτό μας - Grosz, Stephen, 1952- (Πρακτικοί οδηγοί : Για το ψυχικό και διανοητικό κόσμο, 2013)
Ο Στίβεν Γκρος, εξαιρετικά επιτυχημένος ψυχαναλυτής που τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια εργάζεται προσπαθώντας να αποκαλύψει τα συναισθήματα που υποκρύπτει η φαινομενικά συνηθισμένη συμπεριφορά, διυλίζει για το "Νήμα της ζωής" περισσότερες από πενήντα χιλιάδες ώρες συζητήσεων με τους πελάτες του και προσφέρει ένα απόσταγμα καθαρής ψυχολογικής γνώσης προσιτής στον καθένα από μας. Ο Γκρος, καθηγητής σήμερα στο London Institute of Psycho-analysis και στο University College London, αναδεικνύει τη δύναμη της αφήγησης για την κατανόηση του εαυτού: Είμαστε όλοι αφηγητές ιστοριών - φτιάχνουμε ιστορίες για να κατανοήσουμε τη ζωή μας. Όμως δεν αρκεί να αφηγούμαστε ιστορίες. Πρέπει να υπάρχει κάποιος να τις ακούσει. Το μοναδικό αυτό βιβλίο βασίζεται σε μια κλασική διαδικασία: μιλάω, ακούω, κατανοώ. Οι ιστορίες του, συχνά αποφθεγματικές και δοσμένες με ευαισθησία, μας διδάσκουν ένα νέο είδος εγρήγορσης και προσοχής. Μέσα από την αφήγηση, αναδύεται, επιπλέον, και μια αυτοπροσωπογραφία του ψυχαναλυτή επί το έργον, αποδεικνύοντας πως τα μαθήματα που προκύπτουν από τη θεραπεία δεν αφορούν μόνο τον αναλυόμενο, αλλά και τον ίδιο τον γιατρό. Είναι ιστορίες καθημερινής ζωής: για τους ανθρώπους που αγαπάμε και τα ψέματα που λέμε, για τις αλλαγές που κουβαλάμε, για τον πόνο της απώλειας. Ιστορίες που αφηγούμαστε στον εαυτό μας, αυτές που μας παρηγορούν και που ενίοτε μας παραπλανούν. Ιστορίες που στο τέλος μας δείχνουν όχι μόνο πώς χάνουμε τον εαυτό μας, αλλά και πώς θα μπορούσαμε να τον ξαναβρούμε.