Δάσκαλος και μαθητής - Scurati, Antonio, 1969- (Πόλις, 2010)
Ημέρα απολυτήριων εξετάσεων σ' ένα ιταλικό Λύκειο. Μια τελετή μύησης, το πέρασμα των νέων στην ενηλικίωση. Για το Βιταλιάνο Κάτσια, μέτριο μαθητή, αλλά πληθωρικό, επηρμένο, γοητευτικό έφηβο, αυτό το πέρασμα εξελίσσεται σε τραγωδία. Ο νεαρός εμφανίζεται στο σχολείο μ' ένα όπλο στο χέρι και σκοτώνει όλους του καθηγητές, όλους, εκτός από έναν - τον Αντρέα Μαρεσκάλκι, καθηγητή ιστορίας και φιλοσοφίας. Ο καθηγητής βασανίζεται από τύψεις - είναι ο μόνος που επέζησε και δεν στάθηκε ικανός να διαγνώσει τα προβλήματα του μαθητή του. Ταυτοχρόνως όμως, αναζητά τις αιτίες αυτής της πρωτόγνωρης βίας και προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο μαθητής του τού χάρισε τη ζωή. Ο καθηγητής καλείται επίσης να αντιμετωπίσει την αστυνομία - που τον θέτει υπό την προστασία της φοβούμενη ότι ο μαθητής-δολοφόνος μπορεί να ξαναχτυπήσει -,τους δημοσιογράφους, τους συγγενείς των θυμάτων, τους ψυχολόγους... Σε αυτή την ιστορία, ένας άνθρωπος δοκιμάζει μόνος του να γλιτώσει από την ψύχωση που απειλεί να καταλάβει όλη την πόλη. Εκεί εξελίσσεται το δράμα - σχεδόν ένας πόλεμος - που θέτει αντιμέτωπες δυο γενεές. Μυθιστόρημα γεμάτο ιδέες και εικόνες, όπου η συναρπαστική αφήγηση, που αντλεί την έμπνευσή της από όλα τα λογοτεχνικά είδη, μπλέκεται με το βαθύτατο στοχασμό, το βιβλίο του Αντόνιο Σκουράτι απηχεί με εξαιρετική δύναμη το "πνεύμα των καιρών" μας και υποβάλλει καίρια ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ ενηλίκων και εφήβων, για την τυφλή βία που κυριαρχεί, μια βία που δεν έχει ούτε κατανοητό κίνητρο ούτε αναγνωρίσιμη αιτία.