Ένοχοι και αθώοι: 23 ιστορίες από τη Μηχανή του χρόνου - Βασιλόπουλος, Χρίστος (Πατάκης, 2013)
Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο με ιστορίες από τη Μηχανή του Χρόνου που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος. Στις σελίδες του θα διαβάσετε 23 ιστορίες από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η διαγραφή των χρεών επί Σόλωνα, τα χαράτσια της Τουρκοκρατίας και τα πρώτα ειδικά δικαστήρια για πολιτικούς. Η κατάληψη της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που έδιωξε τους Ιωαννίτες ιππότες. Ο Μαρίνος Αντύπας που, αν και επιστάτης, ξεσήκωσε τους αγρότες προτού δολοφονηθεί από τους τσιφλικάδες. Ο γιατρός Παπανικολάου εφηύρε το τεστ Παπ, αλλά αναγκάστηκε να γίνει πωλητής χαλιών στην Αμερική για να ζήσει. Η Γαβριέλλα, η διασημότερη πόρνη της Αθήνας, σπούδασε και ενίσχυσε πολλά παιδιά. Οι "Σουμπερίτες" και οι "Πουλικοί" ήταν έλληνες συνεργάτες των γερμανών κατακτητών και δολοφονούσαν αμάχους. Στα Δεκεμβριανά του '44 οι εμφύλιες αναμετρήσεις ανέδειξαν τα Εξάρχεια ως περιοχή που συνεχώς αντιστέκεται και αμφισβητεί την εξουσία των όπλων. Το Δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ διέσωσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την πείνα, αλλά έφεραν στο προσκήνιο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Στην υπόδουλη Κύπρο οι άγγλοι αποικιοκράτες έστησαν εφιαλτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους εξεγερμένους της ΕΟΚΑ. Η Σπυριδούλα βασανίστηκε φρικτά από τα αφεντικά της με καυτό σίδερο. Οι βασανιστές της χουντικής αστυνομίας βοήθησαν την "επανάσταση" να αποδείξει πόσο καθαρά χέρια είχε. Αυτές είναι μερικές από τις 23 ιστορίες με "Ενόχους και Αθώους" που είτε χαρακτήρισαν είτε στιγμάτισαν τον πολιτισμό μας. Γιατί στη Μηχανή του Χρόνου πιστεύουμε ότι πατρίδα μας δεν είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνά, αλλά η ιστορία μας και οι άνθρωποι που την έγραψαν.