Μια ευλαβική ανάμνηση : η Μάργκεριτ Γιουρσενάρ εξομολείται στην Εύα Νικολαΐδου. - Νικολαΐδου, Εύα 1954- (Ελληνικά Γράμματα, 2008)
Την Ελλάδα την αγαπώ, γιατί διδάχτηκα πολλά από τους αρχαίους συγγραφείς και βέβαια για την πίστη σας στη φιλία. Μην ξεχνάτε ότι η ευημερία του κόσμου εξαρτάται από το επίπεδο της φιλίας και της ποίησης. Στην τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, ξεδίπλωσε τη ζωή της σε μία συγκλονιστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο Εύα Νικολαίδου. Σκέψεις, νοήματα, τα αγαπημένα της αποσπάσματα από τα βιβλία της, γράμματα σε φίλους, φωτογραφίες και βιβλιογραφικό υλικό για μια συγγραφέα που εξακολουθεί να συγκινεί και να παραμένει επίκαιρη.