Εξουσία και απληστία : μια σύντομη ιστορία του κόσμου - Gigantes, Philippe Deane, 1923-2004 (Δοκίμιο / Λιβάνη, 2004)
Ποια υπήρξε η κινητήρια δύναμη των ανθρώπων στην πορεία τους μέσα στην ιστορία; Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τη φύση της ανθρώπινης απληστίας και την αδιάκοπη δίψα για εξουσία, χαρακτηριστικά που καθόρισαν τον τρόπο εξέλιξης των παγκόσμιων γεγονότων σε κάθε ιστορική περίοδο και πολιτισμό. Πρώτα παρουσιάζονται οι μεγάλοι νομοθέτες, όσοι φρόντισαν να διασφαλίσουν την ύπαρξη μιας δίκαιης κοινωνίας -Μωυσής, Σόλωνας, Πλάτωνας, Ιησούς-, και στη συνέχεια οι παραβάτες των νόμων, οι μεγάλοι άρπαγες. Στα πρόσωπά τους καθρεφτίζονται οι φύλαρχοι πολεμιστές των πρωτόγονων κοινωνιών, οι κάθε λογής τύραννοι, αποικιοκράτες και κατακτητές του σήμερα. Ο Φίλιπ Τσιγάντες επικεντρώνεται στα δραματικά επακόλουθα των πράξεών τους για τον πολιτισμό: σταυροφορίες, αιματηρές επαναστάσεις, πόλεμοι με αναρίθμητα θύματα, τρομοκρατικές ενέργειες όπως εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου, σ' έναν κόσμο που μεταμορφώνεται σταδιακά σε παγκόσμιο χωριό. Η συναρπαστική και γλαφυρή άποψη του συγγραφέα για την παγκόσμια ιστορία καταδεικνύει το λόγο για τον οποίο δεν καταφέραμε να ωφεληθούμε από τα μαθήματα ιστορίας. Προσιτή σε ειδήμονες και απλούς αναγνώστες, αυτή η σύντομη ιστορία του κόσμου προσφέρει βαθύτερη γνώση γύρω από τα μεγάλα ζητήματα των καιρών μας και δείχνει το δρόμο προς ένα πιο πολιτισμένο μέλλον.