Ελευθέριος Βενιζέλος : ο άνθρωπος, ο ηγέτης : βιογραφία - Παπαδάκης, Νικόλαος Εμμ., 1949- (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" ; Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι.Δ.Κολλάρου, 2017)
Η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής) παρακολουθεί, από τη γέννησή του στην Κρήτη (1864) μέχρι και τον θάνατό του στο Παρίσι (1936), την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του πολιτικού που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό 20ό αιώνα και έδωσε υπόσταση στο ανορθωτικό όραμα του νέου ελληνισμού. Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε σημαντικές διεθνείς εξελίξεις και έθεσε τις βάσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Έργο αναφοράς, καρπός συνθετικής εργασίας, έπειτα από συστηματική έρευνα και μελέτη σε βάθος της σχετικής βιβλιογραφίας. Μια ζωή συναρπαστική, ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Ο πρώτος τόμος ξεκινάει από τα παιδικά και τα νεανικά χρόνια του Βενιζέλου στα Χανιά, τη Σύρο και την Αθήνα. Φοιτητής της Νομικής στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, στη συνέχεια δικηγόρος στην Κρήτη. Η απώλεια της πρώτης του γυναίκας τον βυθίζει στο πένθος. "Στρατόπεδον Ακρωτηρίου": το βάπτισμα του πυρός ως επαναστάτη το 1897. Η πρωταγωνιστική του παρουσία στην πολιτική ζωή της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας: η διαμόρφωση ενός ηγέτη με βαθιά φιλελεύθερη σκέψη. Η σύγκρουση με τον ύπατο αρμοστή, πρίγκιπα Γεώργιο, και η Επανάσταση του Θερίσου (1905), της οποίας είναι πρωτεργάτης. Η άνοδος στην Αθήνα, η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ελλάδας. Οι μεγάλες τομές: η αναθεώρηση του Συντάγματος, η εμπέδωση του κράτους δικαίου, η κοινωνική πολιτική. Η ένδοξη εποχή των Βαλκανικών Πολέμων και ο διπλασιασμός της χώρας. Η ρήξη με τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Εμφύλια πάθη: ο Εθνικός Διχασμός. Το κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Ο δεύτερος τόμος ξεκινάει την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με την αποφασιστική συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του μακεδονικού μετώπου. Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η συνέχιση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε όλους τους τομείς: οικονομία, γεωργία, εκπαίδευση, πολεοδομία. Ο διπλωματικός άθλος του Βενιζέλου, που καταλήγει στον θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών. Οι μοιραίες εκλογές του 1920. Τα χρόνια της αυτοεξορίας στο Παρίσι. Ο γάμος με την Έλενα Σκυλίτση και το ταξίδι στην Αμερική. Η μετάφραση του Θουκυδίδη. Η καθοριστική του συμβολή στη Συνθήκη της Λωζάννης. Ξανά πρωθυπουργός την τετραετία 1928-1932. Το ειρηνικό έργο της αναδημιουργίας ολοκληρώνεται. Τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής. Τα χρόνια της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης, η αμφισβήτηση και η πτώση. Η απόπειρα δολοφονίας του. Το αποτυχημένο κίνημα του 1935 και οι τελευταίοι μήνες της ζωής του στο Παρίσι. Το τέλος.