Η κατάρριψη του Ζέπελιν : Μάιος 1916 - Μέγας, Γιάννης (Η Θεσσαλονίκη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ;, 2015)
Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου προς την 1η Φεβρουαρίου 1916 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ουρανό της Θεσσαλονίκης το γερμανικής κατασκευής Ζέπελιν LZ-85, το οποίο εκκινώντας από τη βάση του Temesvar στη νότια Ουγγαρία, κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τις κοιλάδες του Μορόβα και του Αξιού. Βασικό στόχο του αποτέλεσαν τα κτήρια του λιμανιού όπου στεγάζονταν τα γραφεία του γαλλικού στρατηγείου. Η πρώτη βόμβα του έπεσε δίπλα στο παρακείμενο αγγλικό μεταγωγικό πλοίο Midlothian, σκοτώνοντας δύο Εγγλέζους στρατιώτες και 17 πρόσφυγες που βρίσκονταν κοντά. Η δεύτερη βόμβα σχεδόν κατέστρεψε τις αποθήκες της Banque de Salonique, στη σημερινή οδό Κουντουριώτη στο λιμάνι, όπου πολλοί έμποροι, κυρίως Εβραίοι, αποθήκευαν τις εισαγωγές τους. Κατόπιν σκόρπισε αρκετές βόμβες άσκοπα μέσα στην πόλη, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές σε σπίτια και σε έναν τουρκικό τεκέ αλλά και ανθρώπινα θύματα. Το LZ-85 διένυσε για την αποστολή του συνολικά 1.500 χλμ. σε 18 ώρες και επέστρεψε πίσω χωρίς γρατζουνιά. Άμεσο αποτέλεσμα του συγκεκριμένου βομβαρδισμού ήταν να οργανωθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η αεράμυνα της πόλης με προβολείς και σειρήνες. [...] (Από την έκδοση)