Μέγας Αλέξανδρος - McCarty, Nick, 1940- (Σαββάλας, 2007)
Το βιβλίο αυτό εξιστορεί τη ζωή μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ιστορίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ξεκινώντας από τη γέννησή του από το Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας και την Ολυμπιάδα, η αφήγηση μας ταξιδεύει στα σπουδαία επιτεύγματα και τις περιπέτειες του νεαρού στρατηλάτη, για να καταλήξει στον τραγικό του θάνατο σε ηλικία μόλις 33 ετών. Ο Αλέξανδρος θεωρήθηκε θεός από πολλούς λαούς που κατέκτησε και λατρεύτηκε από τους 40.000 άνδρες του, που για οκτώ ολόκληρα χρόνια ήταν πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν στα πέρατα της γης. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα παρακολουθήσετε βήμα βήμα: - Την παιδική του ηλικία, τη διδασκαλία που έλαβε από τον Αριστοτέλη και την εκπαίδευσή του στην τέχνη του πολέμου και της στρατιωτικής διοίκησης. - Την άνοδό του στο θρόνο σε ηλικία 20 ετών και τον αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο διασφάλισε και εδραίωσε τη θέση του μετά τη δολοφονία του πατέρα του. - Τη νικηφόρα πορεία του στην Ασία και τις μεγάλες μάχες του ενάντια στο Δαρείο, το βασιλιά της Περσίας. - Το όραμα της ζωής του να ενώσει όλη την ανθρωπότητα σε ένα έθνος, ένα όραμα που καθοδηγούσε τα βήματά του ως το τέλος. - Τις συνομωσίες, τη γενναιότητα αλλά και την απόγνωση που σημάδεψαν τη διαδρομή του. Συνδυάζοντας γοητευτικούς μύθους με πραγματικά ιστορικά στοιχεία, το βιβλίο αυτό, το οποίο είναι γεμάτο φωτογραφίες από αρχαιολογικούς θησαυρούς, από τους τόπους από τους οποίους πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος και από πίνακες ζωγραφικής που αναπαριστούν τη ζωή και την πορεία του, αφηγείται τη ζωή ενός άνδρα που ήταν έτοιμος να φτάσει ως την άκρη της οικουμένης για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Είναι η ιστορία ενός ηγέτη που θυμούνται ακόμη και σήμερα οι λαοί που ζουν στα μέρη απ' όπου πέρασε κάποτε. Είναι η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.